Serà Mark Zuckerberg el rei dels avançaments per l’esquerra? És molt probable.

No és cap secret que el programador nord-americà creador de Facebook és un autèntic especialista a arrossegar per terra els seus competidors fent un pas més enllà amb les seves pròpies idees. Un exemple d’això és el que ha passat amb la plataforma Snapchat. Quan la seva popularitat començava a augmentar, a primera vista sense límits, Instagram va contraatacar incloent a Stories nous filtres que imitaven els d’aquesta nova i prometedora xarxa social. Una jugada amb la qual Zuckerberg no només va desbancar al seu contrincant, sinó que va causar furor entre els seus propis usuaris.

I què passa, ara? Doncs que la història es repeteix. Aquesta vegada, el punt de mira està dirigit a TikTok, una de les plataformes estrella que, durant l’any més surrealista de les nostres vides, s’ha posicionat com la panacea de l’entreteniment mòbil. Fins i tot s’ha convertit en el maldecap de Donald Trump, qui ha vetat l’app als Estats Units al·legant que aquesta ofereix “too much information” a la Xina. Així, amb TikTok al centre de l’equació, Instagram llança la seva nova funció: Instagram Reels, amb la qual pretén parar-li els peus a l’aplicació asiàtica també a la resta de món.

Ara bé, què és Instagram Reels i en què es diferencia de TikTok? Vegem-ho!

La primera divergència i més important és que, en contraposició a TikTok, Reels no és una aplicació en si mateixa, sinó una funció d’Instagram. Una cosa que, en un moment en què el que preval és el “pónmelo fàcil”, és un gran avantatge no només per als seus usuaris, sinó també per a la mateixa app, que ha pogut valdre’s dels seus milions d’usuaris ja registrats minimitzant amb escreix els esforços a l’hora de popularitzar-se.

D’altra banda, TikTok compta amb un major catàleg de filtres i música i, a més, permet crear vídeos de fins a 60 segons, cosa que, de moment, no és possible a Reels, ja que aquesta només permet assolir els 15 segons de durada en els clips.

Instagram Reels té una eina d’alineació que deixa ajustar els elements d’un vídeo abans de gravar el següent. Cosa MOLT interessant si, com nosaltres, ets fan de Lluvia de Estrellas i t’agraden més els canvis de vestuari que a Julia Roberts a Pretty Woman. A més, també permet pujar i baixar la velocitat dels clips, afegir música, text, efectes i fins i tot un temporitzador.

Per la seva banda, TikTok no posseeix l’eina d’alineació, però aporta quelcom que és també una fantasia: les transicions. Sense menysprear a la nostra estimada “cortineta d’estrella”, l’assortida varietat de transicions aportades per l’app al costat de les eines d’edició (aquestes sí molt similars a Reels) aconsegueixen que les nostres produccions tinguin un acabat molt més professional.

Malgrat les seves similituds i diferències, de moment TikTok manté la davantera en aquesta cursa pel títol de “La millor plataforma de microvídeos creatius”. Cosa que no és d’estranyar, ja que, a més de portar activa molt més temps, compta amb una amplíssima biblioteca musical i de clips d’àudio, un dels seus punts forts que l’han convertit en una llançadora de nous artistes (tiktokers), Centennials en la seva majoria, que ho han petat molt fort tant en l’àmbit nacional com internacional.

No obstant això, des d’aquí els recomanem que no abaixin la guàrdia i que continuïn implementant noves millores que captivin als seus usuaris perquè, com hem comentat al principi, amb el rei dels avançaments per l’esquerra mai se sap.